André Kertész – maestru al fotografiei


Cand: 14 Jul - 28 Aug 2011
0
679

Expozitia deschisa incepand de joi la Muzeul National de Arta Contemporana nu trebuie ratata atat pentru tema, cat si pentru artistul expus.

Kertész a fotografiat timp de 50 de ani subiectul lecturii, la New York, in Ungaria, Franta, chiar si Romania. Avand in vedere ca este vara si de obicei vara ne gandim la vacanta si lecturi de vacanta, expozitia Kertész este binevenita si inspira spre acest gest intim, care ne rupe in cele mai bune momente de locul si timpul in care suntem. Fotografiile evoca foarte puternic puterea cu care absoarbe lectura si placerea acestei activitati solitare.

Autorul, André Kertész, este un clasic al fotografiei. Cartier-Bresson spunea ca "orice am fi facut noi (n.r. fotografii contemporani lui Cartier-Bresson, Robert Capa, si Brassaï), Kertész o facuse prima data". Nascut in Ungaria in 1894, stabilit apoi la Paris, unde ii cunoaste pe Mondrian, Chagall, Zadkine, Foujita si Colett,  Kertész moare la New York in 1985, lasand in urma o opera influentata de suprarealism si constructivism.

Fotografia lui are o poezie discreta si e in acelasi timp accesibila. Spre deosebire de perfectiunea fotografiei lui Cartier-Bresson, care prin compozitii perfecte atinge forma pura, Kertész aduce in fotografie ceva din imperfectiunea si familiaritatea vietii de zi cu zi, facandu-l mai vulnerabil si cu atat mai apropiat si empatic cu privitorul.

Pe langa galeria de imagini de mai jos, va recomand galeria cu fotografii semnate Kertész de aici pe tema lecturii.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentIan Brown Just Like You
Următorul articolCars 2
mm
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here