Ana Moura la Bucuresti – fado-ul intalneste jazz-ul

0
910

Cu o voce pe care ai recunoaște-o dintr-o mie, Ana Moura a adus un pic din spiritul portughez la București. Supranumită „Prințesa muzicii fado”, tânăra cântăreață a început concertul de la Sala Palatului ușor timid, dar a reușit performanța de a încheia cu întregul public ridicat în picioare și susținându-i ritmul melodiilor prin bătăi de palme.

 

 

Venită pentru prima oară în România, Ana Moura este un nume cu destul de multă notorietate pe scenele din străinătate. Ea și-a început cariera cântând prin cluburile de noapte ale Lisabonei, dar a explodat în popularitate și vânzări în 2007, atunci când a lansat albumul Para Além da Saudade. De atunci a colaborat cu Rolling Stones, Prince s-a declarat a fi fan și a mai scos pe piață două cd-uri (Leva-me aos Fados și Desfado –2012).

 

 

Din Desfado a și interpretat la București o serie de melodii. Cover-ul după A case of you, originalul aparținând lui Joni Mitchell, este una dintre ele. Deși a fost o interpretare originală, a părut a fi în afara zonei ei de confort și a fost punctul cel mai slab al întregului recital. După cum a spus chiar ea, pe ultimul album a vrut să îmbine fado cu jazzul, nu întodeauna la modul cel mai fericit. Dar atunci când a rămas la a face ce face ea cel mai bine, anume fado, a excelat. O muzică tradițională ce a apărut în barurile portugheze, fiind mai degrabă asociată cu elementele marginale ale societății, fado exprimă starea de melancolie a unui popor "bipolar", mereu la granița dintre fericire și tristețe. Sau cel puțin așa a explicat Moura în una din multele ei convorbiri foarte politicoase și simpatice cu publicul, în portugheză, engleză și română.

 

 

Un recital cald, ce a pus multe zâmbete pe fețele celor din jurul meu și de departe cea mai bună opțiune pentru o seară rece și umedă de toamnă în București. Astăzi se vor bucura de vocea ei timișorenii, iar pe 7 octombrie clujenii. Concertele sunt anunțate ca fiind sold out, dar poate totuși reușiți să faceți cumva rost de bilete.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here