Amour (Michael Haneke) a castigat Marele Premiu al Festivalului Cannes 2012 – Palme d’Or

0
1118

Dupa 11 zile de proiectii, dezbateri cu regizorii si actorii, interviuri si conferinte de presa, Festivalul Cannes 2012 si-a anuntat castigatorii.

Filmografia americana a fost cea mai bine reprezentata in acest an, cu cinci filme din cele 23 aflate in competitia principala: Moonrise Kingdom, Cosmopolis, The Paperboy, Mud si On The Road. In competitie s-au aflat si trei filme franceze: Vous n'avez encore rien vu al regizorului Alain Resnais, De rouille et d'os al lui Jacques Audiard si Holy Motors al lui Leos Carax. Romania a avut in competitie filmul lui Cristian Mungiu, Dincolo de dealuri.

Castigatorii editiei cu numarul 65 de la Cannes:

1) Palme d’Or: Amour, regizor Michael Haneke (Austria)

Haneke a castigat Palme d'Or-ul si in 2009 cu The White Ribbon.Amour este povestea unui cuplu (el jucat de – Jean Louis Trintignant, ea de – Emmanuelle Riva) ce trebuie sa faca fata urmarilor fizice ale infarctului pe care il sufera personajul feminin al cuplului. Fiica celor doi profesori de muzica pensionati este interpretata de Isabelle Huppert

2) Grand Prix: Reality, regizor Matteo Garrone (Italia)

Reality a fost singurul film italian din competitie in acest an si al doilea pentru Matteo Garrone la Cannes (primul a fost Gomorrah in 2008, cu care a si castigat marele premiu al juriului). Noul film se pare ca este mai putin violent si are ca tema evidenta show-urile de reality TV.  In substrat filmul vorbeste despre conflictele umane. 

3) Prix de la Mise en Scene (cel mai bun regizor): Carlos Reygadas (Mexic) pentru filmul Post Tenebras Lux

Post Tenebras Lux, tradus din latina "Dupa intuneric urmeaza lumina", este un film semi-autobiografic despre libertate. Actiunea se petrece in mai multe tari (Mexic, Anglia, Spania, Belgia), toate tari in care regizorul mexican a trait. Post Tenebras Lux a fost unul dintre cele mai controversate filme din acest an de la Cannes, inclusiv membrii juriului avand pareri divergente in privinta acestui film.

4) Prix du Scenario (cel mai bun scenariu): Dincolo de dealuri, regizor Cristian Mungiu (Romania)

Dincolo de dealuri se inspira din drama de la Tanacu (o femeie supusa ritualurilor de exorcizare pana la moarte). Doua bune prietene urmeaza drumuri diferite, una emigreaza in Germania, cealalta se calugareste. Dupa ani se reintalnesc si, in timp ce femeia emancipata vrea sa o convinga pe cealalta sa reintre in viata laica, cei din jur ajung sa creada intr-o posibila posesie demonica a femeii libere.

5) Camera d’Or (cel mai bun debut): Beasts of the Southern Wild, regizor Benh Zeitlin (SUA), din selectia Festivalului Un Certain Regard.

Filmul a fost apreciat si la Festivalul de film american Sundance.


 

6) Prix du Jury (premiul juriului): The Angels Share (La parte des anges), regizor Ken Loach (Marea Britanie)

Actiunea filmului The Angels' Share al lui Ken Loach se petrece in Glasgow, unde un tanar primeste o ultima sansa sa isi refaca viata ramanand in afara inchisorii. Impreuna cu prietenii lui reuseste sa gandeasca o solutie ingenioasa la dificultatile de natura sociala.

7) Prix d’interpretation feminine (cea mai buna actrita): Cristina Flutur & Cosmina Stratan din Dincolo de dealuri, regizor Cristian Mungiu
 

8) Prix d’interpretation masculine (cel mai bun actor): Mads Mikkelsen Jagten (La Chasse/The Hunt), regizor Thomas Vinterberg
 

9) Palme d’Or (scurtmetraj): Sessiz-be Deng | Silent | Silencieux, regizor L. Rezan YESILBAS (Turcia)

Galerie video

SHARE
Articolul precedentCARIBOU – Jamelia
Următorul articolDos Equis – The Most Interesting Man In The World
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here