American Independent Film Festival 2017

0
990
Unde: CinemaPRO, Cinemateca Eforie

Cand: 15 Sep - 21 Sep 2017 Ora:18:00

Dacă te interesează mai degrabă filmele americane din afara zonei comerciale sau care se apropie de subiectele tabu, poţi alege să vii la prima ediţie a evenimentului American Independent Film Festival. Pelicule apreciate şi premiate la Cannes sau la Sundance pot fi văzute între 15 şi 21 septembrie, la Cinemateca Eforie şi la CinemaPRO.

Ediţia de anul acesta îl va avea ca invitat pe actorul Ethan Hawke. Îl vei putea vedea în patru filme. Două dintre ele – Maudie (regia Aisling Walsh) şi Born to Be Blue (regia Robert Budreau) – vor fi proiectate în premieră în România. Pentru cei nostalgici, va fi proiectat şi Before Midnight, unul dintre filmele ce l-au făcut celebru pe actor, care a participat şi la scrierea scenariului alături de Richard Linklater. Alt film regizat de Richard Linklater, în care joaca Ethan Hawke, este simpaticul Boyhood, care a primit premiul pentru cel mai bun film la Globurile de Aur, în 2015. Actorul va fi prezent şi la închiderea festivalului, când va fi proiectat filmul Before the Devil Knows You’re Dead.

Unul dintre cele mai aşteptate filme din secţiunea Focus Ethan Hawke va fi Born to Be Blue, regizat de Robert Budreau. Este un film despre biografic despre faimosul trompetist Chet Baker. Cei de la We Got This Covered afirmă: Ethan Hawke face cel mai bun rol al său de până acum. Filmul poate fi văzut la CinemaPRO, pe 19 septembrie, de la ora 21:00.

Born to Be Blue Official Trailer #1 (2016) - Ethan Hawke, Carmen Ejogo Movie HD

LYTE video

Maudie, celălalt film proiectat în premieră, în care actorul joacă alături de Sally Hawkins, are în centru o complicată relaţie de cuplu. Maudie spune povestea unui bărbat fascinat de partenera considerată o rebelă ce îşi doreşte, mai presus de toate, independenţa. Filmul regizat de Aisling Walsh este inspirat dintr-un caz real şi poate fi văzut la CinemaPRO, pe 15 septembrie, de la ora 18:00, şi pe 17 septembrie, de la ora 20:45, la Cinemateca Eforie.

Maudie International Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

LYTE video

Un alt film despre o relaţie de cuplu este Loving, inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, în 2016. De data aceasta este vorba despre un caz real ce a învins rasismul legiferat în Virginia. Format dintr-o femeie afro-americană şi un bărbat alb, cuplul ce alcătuia familia Loving era considerat ilegal, riscând închisoarea, deoarece căsătoria dintre un caucazian şi o persoană având origini africane era interzis prin lege. Cuplul Loving a luptat pentru dreptul la demnitate şi a învins un sistem absurd şi inuman. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie, pe 17 septembrie, de la ora 16:00, şi pe 18 septembrie, de la ora 18:15, la CinemaPRO.

Loving Official Trailer 1 (2016) - Joel Edgerton Movie

LYTE video

Încă un film american apreciat în 2016 la Cannes poate fi văzut la acest festival. Este vorba despre Captain Fantastic. I-a fost decernat Premiul pentru regie, în cadrul secţiunii Un Certain Regard. În acest film, Viggo Mortensen joacă rolul unui tată care decide să le ofere o educaţie sănătoasă celor şase copii ai săi, îmbinând cunoaşterea cu sportul în mijlocul naturii. A creat un paradis pentru ei, dar va trebui să-l părăsească pentru a da piept cu pretenţiile şi cerinţele majorităţii. Îmbinând umorul şi drama, filmul regizat de Matt Ross oferă un răspuns insolit la întrebarea Ce înseamnă să fii un părinte bun? Filmul va fi proiectat la CinemaPRO, pe 16 septembrie, de la ora 16:00, şi pe 20 septembrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie.

Captain Fantastic Official Trailer 1 (2016) - Viggo Mortensen, Frank Langella Movie HD

LYTE video

Iubitorii de poezie vor avea parte de un film a cărui acţiune se petrece în Paterson, un loc emblematic pentru versificatorii vizionari şi rebeli ai anilor ’50-’60, printre care William Carlos Williams şi Allan Ginsberg. Protagonistul filmului poartă numele acestui loc. El ar vrea să atingă talentul poeţilor de altădată. Îşi împarte viaţa între carneţelul cu poezii şi clipele petrecute alături de iubita lui. Filmul regizat de Jim Jarmusch redă modul în care poezia se poate infiltra în cele mai mici detalii ale vieţii cotidiene. Paterson a fost inclus în competiţia de la Cannes, în 2016. Filmul poate fi văzut la CinemaPRO, pe 17 septembrie, de la ora 16:00, şi pe 18 septembrie, de la ora 20:45, la Cinemateca Eforie.

PATERSON Trailer (2016) Adam Driver Movie

LYTE video

Good Time, filmul care a făcut valuri la Cannes, în 2017, datorită coloanei sonore (care i-a adus şi un premiu), poate fi văzut şi în cadrul acestui festival. Va fi proiectat pe 17 septembrie, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie. Filmul regizat de Josh & Benny Safdie prezintă, într-un ritm alert, periplul prin lumea interlopă a protagonistului ce ar face orice pentru a-şi scoate fratele din închisoare.

GOOD TIME de Josh și Benny Safdie - TRAILER

LYTE video

Alte filme proiectate în premieră:

Din competiţia Festivalului de la Locarno vine proaspătul Gemini, regizat de Aaron Katz. Deşi regizorul s-a bazat pe un buget redus, thrillerul a fost lăudat datorită calităţilor vizuale rafinate şi culorilor hipnotice. Acţiunea se petrece în Los Angeles şi prezintă o poveste cu iubiri, crime şi personaje dubioase, într-o manieră halucinantă. Filmul va putea fi văzut pe 15 septembrie, de la ora 20:45, la CinemaPRO, şi pe 18 septembrie, la Cinemateca Eforie, de la 18:30.

Gemini Trailer #1 (2017) | Movieclips Trailers

LYTE video

De la ediţia din 2017 a Festivalului de la Cannes (La Quinzaine des réalisateurs) vine un film despre adolescenţă şi maturizare pe ritmuri de hip-hop. Protagonista filmului Patti Cakes este o cântăreaţă de muzica rap în cautarea unui stil personal. Ea provine dintr-un mediu defavorizat, însă reuşeşte să învingă multe obstacole prin muzică, ambiţie, umor şi multă perseverenţă. Filmul reprezintă debutul în lungmetraj al renumitului regizor publicitar şi de videoclipuri, Geremy Jasper. Va putea fi văzut pe 15 septembrie la Cinemateca Eforie, începând cu ora 21:15.

PATTI CAKE$ | Official Trailer | FOX Searchlight

LYTE video

Vei putea vedea şi Wind River, pelicula care a primit Premiul pentru regie, în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la Cannes, în 2017. Filmul regizat de Taylor Sheridan (Sicario, Hell Or High Water) prezintă relaţia specială care se înfiripă între o agentă FBI începătoare (Elizabeth Olsen) şi un vânător (Jeremy Renner)cu trecut sumbru şi legături adânci într-o comunitate  plină de secrete. Dinamica relaţiei dintre cele două personaje se schimbă pe măsură ce agenta descoperă noi detalii privind uciderea unei tinere dintr-o rezervaţie amerindiană. Filmul va putea fi văzut pe 17 septembrie, la CinemaPRO, de la ora 21:15.


LYTE video

Nu lipseşte din program nici povestea despre tentaţie şi relaţii interzise, din filmul The Little Hours al lui Jeff Baena. Filmul va fi proiectat în prezenţa lui John C. Reilly, pe data de 16 septembrie, ora 19:00, la CinemaPRO. The Little Hours prezintă povestea unor tinere călugăriţe din Evul Mediu. Ele devin interesate de noul grădinar chipeş (Dave Franco), despre care părintele Tommasso (John C. Reilly) spune că ar fi surdo-mut pentru a ţine departe ispita. Filmul a fost inclus în selecţia de la Sundance 2017.

THE LITTLE HOURS Official Trailer #2 (2017) Alison Brie, Aubrey Plaza Comedy Movie HD

LYTE video

Legătura dintre o tânără şi religie este explorată în filmul Novitiate, care a primit Premiul special al juriului -- Cel mai bun regizor debutant la Sundance 2017. Filmul regizat de Maggie Betts surprinde evoluţia protagonistei, din anii ’50 până la mijlocul anilor’60. Protagonista filmului se apropie de credinţă odată intrată la o şcoală catolică pe baza unei burse de studii. Într-o perioadă plină de prejudecăţi, ea a fost crescută de o mamă singură, deloc religioasă, din Tennessee, iar în anii de studii, ea devine atrasă de misterul şi de misticismul cu tentă romantică. Filmul poate fi văzut pe 18 septembrie, de la ora 21:00, la CinemaPRO, şi pe 19 septembrie, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

Novitiate | Official Trailer HD (2017)

LYTE video

Exploarea identitară este redată şi în filmul They, inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, în 2017. Protagoniştii filmului regizat de Anahita Ghazvinizadeh se află în perioada în care îşi pun întrebări incomode legate de identitatea de gen şi de relaţiile interumane. Filmul poate fi văzut pe 20 septembrie, de la ora 17:30, la CinemaPRO, şi pe 21 septembrie, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

They - Official Trailer

LYTE video

De la Berlinale vine Call me By Your Name, un film despre identitate, adolescenţă şi maturizare, ce are la bază romanul lui André Acimen. Pe fundalul însoritei Italii, regizorul Luca Guadagnino redă legătura plină de revelaţii dintre adolescentul Elio, care îşi petrece vara într-o vilă din nordul Italiei, şi noul asistent al tatălui său (un renumit arheolog). Filmul poate fi văzut pe 17 septembrie, de la ora 18:30, la CinemaPRO, şi pe 19 septembrie, de la ora 21:00, la Cinemateca Eforie.

Call Me By Your Name | Official Trailer HD (2017)

LYTE video

Ingrid Goes West, filmul căruia i s-a decernat Premiul pentru scenariu la Sundance 2017 este o satiră cu accente de comedie neagră despre efectele dependenţei de reţelele ce propun o viaţă cosmetizată. Protagonista filmului va folosi reţelele de socializare pentru a se apropia de un mare influencer de pe Instagram. Ea a dezvoltat pentru el o pasiune scăpată de sub control. Filmul poate fi văzut pe 21 septembrie, de la ora 20:30, la Cinemateca Eforie.

INGRID GOES WEST Official Trailer (2017) Aubrey Plaza, Elizabeth Olsen Comedy Drama Movie HD

LYTE video

Filme ce vor putea fi revăzute:

În cazul în care nu ai văzut Moonlight, filmul vedetă a Oscarurilor în 2017, mai ai ocazia pe data de 15 septembrie, de la ora 18:30, la CinemaPRO.  După film va urma o discuţie prin Skype cu regizorul Barry Jenkins.

Dacă vrei să revezi Her în compania lui Joaquin Phoenix, prezent la Bucureşti, poţi veni pe 16 septembrie, de la ora 21:00, la Cinema PRO.

Preferi un basm pentru oameni mari, în culori de bezea şi filmat într-un hotel Belle Epoque? Poţi revedea The Grand Budapest Hotel, în prezenţa Milenei Canonero, realizatoarea costumelor. Filmul poate fi (re)văzut pe data de 16 septembrie, de la 18:30, la CinemaPRO.

John C. Reilly vine şi el în România pentru a vedea alături de tine Hard Eight, în regia lui Paul Thomas Anderson. Poţi vedea filmul pe 16 septembrie, de la ora 20:45, la CinemaPRO.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Poţi cumpăra bilete şi online de pe Eventim.ro

Găseşti programul festivalului aici.

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here