ALT AER – Jan Švankmajer & Grupul Suprarealistilor Cehi si Slovaci


Cand: 11 Dec - 31 Jan 2015
Ora:18.00
0
596

Toată lumea a auzit de Dali, Magritte sau Tanguy, artiștii suprarealiști de serviciu, dar mai mult ca sigur, nu toată lumea știe de ecourile acestei mișcări avangardiste în arta europeană contemporană, cu precădere în cea slovacă și cehă. Dacă vreți să vă îmbunătățiți cunoștințele, Centrul Ceh va invită pe 11 decembrie la vernisajul ALT AER (OTHER AIR) de la UNAgaleria.

Expoziția va aduce în premieră în România lucrări ale celor mai importanţi artiști suprarealiști din Cehia și Slovacia. Grupul Suprarealiștilor Cehi și Slovaci este astăzi cel mai mare grup suprarealist din lume. Născut în 1920 la Praga, cu numele inițial de Asociația culturală Devětsil (Brusture), Grupul Suprarealiștilor din Cehoslovacia (Skupina surrealistů v ČSR), cum s-a numit din 1934, avea să marcheze într-un mod important viața culturală a Cehoslovaciei.

Ieșind din ilegalitate in anul 1990, Grupul a început să organizeze expoziții colective, atât pe teritoriile Cehiei și Slovaciei, cât și în străinătate (Franța, Marea Britanie, Germania, Rusia, Ungaria, Grecia). În 2014, Grupul Suprarealiștilor Cehi si Slovaci are 24 de membrii. Unul dintre cei mai activi este celebrul artist ceh Jan Švankmajer.(Centrul Ceh)

Evenimentul va fi însoțit și de o retrospectivă a filmelor regizate de Jan Švankmajer (Faust, Lunacy). Lucrările lui Jan Švankmajer acoperă numeroase medii artistice. Un suprarealist auto-proclamat, el e cunoscut mai ales pentru filmele sale de animații și ficțiune, care au influențat în mare măsură artiști ca Terry Gilliam, frații Quay și mulți alții. Švankmajer și-a câștigat reputația pentru utilizarea distinctivă a tehnicii stop-motion și capacitatea lui de a face filme suprarealiste, coșmarești și, în același timp, amuzante. (Centrul Ceh)

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here