Afişul polonez 1917 – 2007


Cand: 21 Sep - 08 Jan 2012
0
878

De la sfârșitul anilor ’50, Polonia s-a facut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate naționala datorită graficienilor foarte talentați precum Henryk Tomaszewski, Jozef Mroszczak, Jan Mlodozeniec, Waldemar Swierzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți alții.

În anul 1966, în Polonia a avut loc Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din lume, iar în 1968 s-a deschis la Varșovia primul Muzeu al Afișului. Datorită noilor generații de artiști, arta afișului ramâne înfloritoare în această țară, fiind un comentariu și o interpretare artistică a societății.

La sfârşitul secolului al XIX-lea afişul era considerat în Europa arta marelui peisaj urban ce colora şi însufleţea spectacolul vizual-decorativ al străzii, fiind ridicat la acest rang de creaţiile remarcabile ale maeştrilor afişului precum Jules Chéret, Eugène Grasset, Théophile A. Steinlen, Leonetto Cappiello, Henri de Toulouse-Lautrec sau Alphonse Mucha, care au înţeles specificitatea acestui mijloc de comunicare, îmbogăţindu-l prin soluţii grafice inovative. Şi artiştii polonezi precum Juliusz Kossak, Teodor Axentowicz sau Piotr Stachiewicz se aliniază acestei tendinţe.

Începutul secolului XX însă, marcat de Primul Război Mondial, mută accentul de la dimensiunea culturală a afişului spre cea politică-propagandistică. Afişe cu rol mobilizator prin imagini ample, expresive, tipărite în tiraje mari şi adresându-se tuturor categoriilor sociale au animat campaniile pentru aparărea graniţelor ţării din anii 1918-1920.

În perioada interbelică dezvoltarea vieţii economice şi cultural-artistice duce la proliferarea afişelor comerciale, turistice, sportive şi culturale, create în stil modern de artişti care experimentează formule îndrăzneţe de design arhitectural şi experimente tehnice inovative, precum asocierea graficii cu fotografia sau fotomontajul. Printre aceşti artişti se numără Bohdan Bocianowski, Jerzy Karolak, Roman Syałas sau Antoni Wajwód.

Invazia Poloniei de către trupele naziste şi declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial  determină apariţia afişelor care cheamă populaţia la înrolare si rezistenta. Afişele sunt prezente pe zidurile oraşelor pe toată perioada ocupaţiei.

După capitularea Germaniei şi instalarea regimului comunist în Polonia, afişul a devenit principalul instrument de propagandă a noului guvern şi a noii ideologii, un mijloc de agitaţie vizuală, care se inscriu ca stil in realismul socialist.

După 1956, odată cu speranţa de eliberare de sub influenţa Uniunii Sovietice si in ciuda cenzurii, afisul reuşeşte să transmită mesaje ce pot fi interpretate ca o ironie sau chiar critică voalată la adresa regimului. Mai mult decât atât, valoarea artistică a afişelor şi participarea acestora la expoziţii şi târguri internaţionale le conferă recunoaştere pe plan european. Zbigniew Kaja, Henryk Tomaszewski, Roman Cieślewicz sau Józef Mroszczak sunt câţiva dintre graficienii străzii activi în această perioadă.

În anii 70 se manifestă un grup de artişti cunoscuţi ca graficienii afişului „contra-culturii” care practică o artă contestatară, determinată de criza socio-economică şi grevele muncitoreşti şi studenţeşti. Printre reprezentanţii acestui curent se numără Jan Jaromir Aleksiun, Jerzy Czerniawski, Eugeniusz Get-Stankiewicz sau Jan Sawka.

După instituirea legii marţiale în anul 1981, care limita drastic orice manifestare cultural-artistică, apar o serie de edituri clandestine care tipăresc şi difuzeaza afişe foarte expresive, instrumente de propagandă împotriva regimului.

După primele alegeri prezidenţiale libere în Polonia postbelică, perioadă în care apar numeroase afişe electorale, in anii ’90 afisele au revenit la funcţia iniţială, promovând produse, evenimente culturale, campanii sociale şi educative.

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Afişului din Wilanów şi Institutul Polonez organizeaza la Bucuresti în perioada 22 septembrie 2011 – 8 ianuarie 2012 expoziţia Istoria în 192 de imagini. Afişul polonez 1917 – 2007, organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate a Institutului Polonez din Bucureşti.

Afişele provin de la Muzeul Afişului din Wilanów (secţie a Muzeului Naţional din Varşovia), primul muzeu din lume dedicat afişului, a cărui colecţie de peste 55.000 de piese este una dintre cele mai mari din lume.

Cele 192 de lucrări selectate de Maria Kurpik, curatorul expoziţiei, ilustreaza aproape un secol de evolutie a afisului polonez, incepand cu 1917 pana azi. Mare parte din ele sunt reprezentative pentru fenomenul afişului polonez– sintagmă folosită de criticii internaţionali pentru a denumi producţia afişului din Polonia în perioada 1960-1970, care a influenţat grafica de afiş în multe ţări europene.

Afişul fiind prin excelenţă o artă a realităţii cotidiene, expoziţia prezintă prin intermediul memoriei afişului istoria Poloniei prin schimbări politice, economice şi culturale.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here