A Royal Affair – triunghi politico-romantic

0
823

A Royal Affair(O Afacere regala) merita parcurs. Chiar daca e posibil sa ramai neimplicat in evenimente, cu greu il vei putea numi un film prost. Scenariul isi merita laurii, chiar daca nu o arata intr-un mod tipator, iar printre actori e posibil sa iti gasesti noi favoriti.

Film istoric,  A Royal Affair, a fost deja desemnat ca reprezentantul danez in cursa pentru premiul Oscar la categoria Cel mai bun film strain, si si-a adjudecat Ursul de Argint la Festivalul International de Film de la Berlin 2012 pentru Cea mai buna interpretare masculina (regele Christian al VII-lea, interpretat de Mikkel Følsgaard) si pentru Cel mai bun scenariu original. Ramanand in mare masura fidel realitatii, scenariul e scris de regizorul filmului, Nikolaj Arcel impreuna cu Rasmus Heisterberg.

Povestea, plasata in secolul al XVIII-lea, incepe cu tanara membra a familie regale britanice Caroline Mathilde, maritata la 15 ani cu excentricul rege Christian al VII-lea al Danemarcei. Adolescentul Christian este deja considerat nebun, din cauza comportamentului neclintit copilaresc si salbatic: entuziast al alcoolului si damelor de companie, regele ii poarta o dragoste totala numai cainelui sau Gourmand, lipsindu-i preocuparea pentru chestiunile politice si lasand regatul in mainile unui cabinet de consilieri. Caroline e primita la curte cu admiratie, exceptie facand tocmai regele, care la inceput isi dispretuieste sotia; mai apoi, relatia va ajunge asemanatoare cu cea dintre o mama si un copil.

Personajul central al filmului e, insa, altul. Johann Friedrich Struensee, un doctor de tara si sustinator secret al iluminismului, ajunge la curte in postura de medic personal pentru Christian. Apropierea dintre ei se realizeaza rapid, Struensee cucerindu-l pe rege cu cunostintele sale despre Shakespeare si toleranta pe care i-o arata chiar de la prima intalnire.

Complicatiile apar odata cu legatura amoroasa dintre medic si regina, pornita utopic de la idealuri filozofice comune. Danemarca, atunci un regat obtuz, dominat de religiozitate, oferea poporului putine libertati, dar medicul Struensee profita de pozitia detinuta la Curte pentru a infaptui liberalizarea regatului danez – o reforma iluminista.

Imaginea triunghiului amoros nu e insa senina, pentru ca statutul si intentiile nobile ale personajelor depind mult de circumstante. Comoditatea politica – si nu numai – surclaseaza respectul si prietenia, regele Christian ajungand sa reprezinte mai putin figura amuzanta de la inceput si mai degraba unealta usor de folosit a oricui i s-ar afla in spate.

Tot cu gandul la personajul regelui, trebuie spus ca jocul actorilor este de prima clasa. Følsgaard interpreteaza cu succes personalitatea regelui-copil, razvratit in felul sau impotriva destinului pe care nu si-l doreste, acela de a conduce unui regat. In rolul medicului, il revedem pe Mads Mikkelsen (cunoscut de exemplu pentru rolul din Casino Royale), care nu are insa prea mult spatiu de desfasurare. Alicia Vikander face un rol bun, intruchipand-o pe regina amorezata, o fiinta sensibila dar permanent stapana pe sine.

Lipsa de spectaculozitate sau amplitudine emotionala care i s-ar putea reprosa filmului cedeaza locul unei demnitati tacute, o trasatura specifica cinematografiei nordice – care nu poate fi marcata ca un dezavantaj. Subiectul in sine pune accentul pe ratiune in defavoarea sentimentelor, fiind mai degraba politic decat romantic. Semnificativ este si contextul – o vreme in care eticheta si rigiditatea dominau.

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here