60 de ani de creatie, tapiseriile de la Matisse pana in prezent


Cand: 07 Dec - 26 Feb 2012
0
726

Pe 7 decembrie 2011, ora 18:30 sau 19:00 (in functie de ce sursa citesti, fie site-ul MNAC, fie pagina de Facebook a MNAC) va avea loc vernisajul unei expozitii ce cuprinde 35 de tapiserii produse in cea mai cunoscuta manufactura franceza, Gobelins (dupa care in romana s-a calchiat substantivul "goblen", micile tapiserii realizate de mame sau de noi la orele de lucru manual prin impunsaturi cu acul pe panza).

Ce vei vedea in expozitie atinge un cu totul nivel artistic (vezi de exemplu tapiseria care da afisul expozitiei: Schlosser, Ca sent bon). Tapiseriile expuse ma astept sa fie exceptionale si de efect, fiind realizate de artisti-artizani dupa lucrari semnate de pictorii Matisse, Picasso, Juan Miro, arhitectul Le Corbusier, artistii plastici Delaunay, Victor Vasarely si multi altii. Expozitia ne va conduce prin multe miscari artistice, de la fauvism, orfism, cubism, suprarealism, expresionism abstract pana la arta optica (bazata pe iluzii optice). Explicatia acestor opere sta in faptul ca, incepand cu Matisse, mari artisti ai secolului trecut au fost comisionati sa colaboreze cu artizani la realizarea unor tapiserii.

Curatorul expozitiei de la Bucuresti vine de la Paris, la fel ca si exponatele. Este vorba de directoarea institutiei Mobilier National, cea care "administreaza" functionarea si istoria manufacturilor din Franta. Curatorul se numeste Marie-Hélene Massé-Bersani si declara despre conceptul expozitiei: Tehnica tesutului lanii ofera curentelor si miscarilor din a doua jumatate a secolului XX un vast domeniu de exprimare: nonfigurativii (Messagier, Frydman), Arta conceptuală (Oppenheim), figuraţie narativă (Erro, Arroyo), Op Art / Arta Cinetica (Vasarely, Agam), hiper realism (Schlosser), etc. Alegerea celor 35 de opere propuse ca reper, arata ca arta tapiseriei nu a incetat sa se reinventeze, in acelasi timp ramanand fidela tehnicilor de baza. Opera tesuta nu este o copie, ci e o creatie originala (colectiva) in care se dezvolta si reactualizeaza potentialul conţinut de fiecare model de pornire.

Titlul, ca si durata expozitiei, difera in functie de sursa utilizata, la fel ca mai sus, intre Reînnoirea tapiseriei contemporane din 1950 până în zilele noastre, cu perioada de expunere intre 8 decembrie 2011 – 26 februarie 2012, si 60 de ani de creatie, tapiseriile de la Matisse pana in prezent, cu perioada de expunere intre 7 decembrie 2011 – 15 ianuarie 2012.

Expozitia este una dubla, la MNAR desfasuranu-se in oglinda expozitia Tapiserii regale, 1600-1800, ce urmareste in 20 de exponate istoria de inceput a manufacturilor, secolele XVII-XVIII. Aceasta expozitie va avea ca perioada de desfasurare 9 decembrie 2011 – 26 februarie 2012, cu vernisajul pe 8 decembrie, ora 19:00.

Sursa: mnac.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here