6 filme intrate in competitia Festivalului Filmului Francez 2019

0
734
Unde: Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez, Bd. Dacia nr. 77)

Cand: 08 May - 16 May 2019

Între 8 şi 16 mai 2019, la Cinema Elvire Popesco (din cadrul Institutului Francez) va avea loc o nouă ediţie a Festivalului Filmului Francez. Una dintre secţiunile importante este cea dedicată primelor filme realizate de noii regizori francezi. Filmele acestora vor intra în competiţie, iar câştigătorul va primi sprijin pentru a fi difuzat în cinematografe.

Secţiunea competiţională de anul acesta include şase filme, prezentate deja la marile festivaluri internaţionale, precum cele de la Cannes, Veneţia, Locarno, Busan, Namur sau Rotterdam. Unul dintre aceste filme – Les drapeaux de papier (Steaguri de hârtie) – prezintă încercarea personajului central pe nume Charlie de a-şi ajuta fratele să se reintegreze în societate după ispăşirea unei condamnări. Charlie (24 de ani) visează să devină artistă, însă viaţa îi este dată peste cap atunci când fratele ei în vârstă de 30 de ani iese din închisoare. Furia acestuia poate redeveni toxică pentru cei din jur.

Bande annonce officielle du film Les drapeaux de papier de Nathan Ambrosioni

LYTE video

Dacă preferi filmele despre încercarea unui tată de a-şi creşte singur fiicele după ce soţia l-a părăsit brusc, poţi alege C’est ça l’amour (Aşa arată dragostea), premiat în cadrul Venice Days. Filmul explorează eforturile şi încercarea personajului central Mario de a-şi înţelege cele două fiice – Frida (14 ani), care îi reproşează plecarea mamei, şi Niki (17 ani), care vrea să devină o femeie independentă cât mai repede. Mario încă mai visează la întoarcerea soţiei lui.

C'est ça l'amour - Bande-annonce

LYTE video

De la Cannes (secţiunea Quinzane de Realisateurs) vine filmul Joueurs (Joacă-te cu focul!), în care este reluată ispititoarea temă a relaţiei incandescente dintre fata cuminte şi băiatul rău. Explorând Parisul subteran al jocurilor de noroc ilegale, filmul îţi prezintă încercarea Ellei de a înţelege lumea lui Abel, dependent de adrenalina oferită de pariurile mai mult decât riscante.

JOUEURS Bande Annonce (2018) Tahar Rahim

LYTE video

Tot Parisul nocturn este fundalul povestilor de viaţă şi în filmul L’Epoque. Acţiunea se petrece între 2015 şi alegerile prezidenţiale din 2017. Schimbările din aceşti ani sunt văzute prin ochii unor tineri care preferă nopţile albe pentru a trăi cele mai frumoase clipe sau pentru a uita de probleme.

Young and Alive / L'Epoque (2019) - Excerpt 3 (French)

LYTE video

În cazul in care preferi ca marile teme să fie reflectate în animaţii picturale, poţi vedea filmul care a primit Marele Premiu la Festivalul de la Annency în 2018. Este vorba despre Funan, o animaţie care spune povestea unei mame din Cambodgia anului 1975. Ea vrea să găsească un loc unde să îşi poată creşte fiul în vârstă de 4 ani. Pe fundalul unei ţări zguduite de atrocităţile comise de Khmerii Roşii vei descoperi încercările unei mame de a-şi regăsi fiul după ce a fost închisă într-un lagăr.

Funan (2019) - Trailer (English Subs)

LYTE video

Filmul istoric va fi prezent şi el în competiţie, datorită peliculei Cyrano, mon amour. În decorurile Parisului de la sfârşitul secolului al XIX-lea, dramaturgul Edmond Rostand încearcă să dea lumii piesa care să îl salveze de la sărăcie. Deşi nu a împlinit încă 30 de ani, Edmond are deja grija unei familii şi vrea să le ofere copiilor săi tot ce este mai bun. Pentru a scăpa de ameninţarea unui trai mizer, speră să dea lovitura prin comedia eroică având titlul Cyrano de Bergerac.

Preţul unui bilet este de 15 lei/10 lei (elevi, studenţi, pensionari, şomeri). Puteţi cumpăra bilete online, de pe Eventbook, sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

Citeşte şi The Sower (Le semeur) – Un bărbat pentru toate femeile singure

A Taste of Ink (Compte tes blessures) – Strigătul tatuajelor

The Sower (Le Semeur) – Un barbat pentru toate femeile singure

A Taste of Ink (Compte tes blessures) – Strigatul tatuajelor

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here