5 filme regizate de Vicente Aranda vor fi proiectate gratuit la Institutul Cervantes din Bucuresti

0
801
Unde: Institutul Cervantes Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta, nr.38)

Cand: 11 Sep - 09 Oct 2017 Ora:19:00

Vicente Aranda, unul dintre marii cineaşti spanioli, va fi celebrat la Institutul Cervantes din Bucureşti, între 11 septembrie şi 9 octombrie. În fiecare luni (timp de o lună), începând cu ora 19:00, vei putea vedea câte un film cult regizat de Vicente Aranda. Filmele alese în cadrul evenimentului Portret de regizor: Vicente Aranda sunt: Libertarias (1996), Amanţii (1991), Fata Morgana (1966), Asasinat în Comitetul Central (1981) ş Vremuri de tăcere (Tiempo de Silencio, 1986). Filmele vor avea subtitrare în limba engleză.

Regizorul a fost apreciat pentru modul în care a tratat nişte subiecte şi teme complicate. În filmele sale a îmbinat explorarea abisurilor psihice ale sexualităţii cu estetica unui film noir sau futurist, cu obsesiile politice şi elementele satirei sofisticate. Multe dintre filmele ce l-au făcut celebru pornesc de la scrierile unor autori spanioli ce au modernizat literatura ţării lor, printre care Juan Marse, Luis Martin Santos, Manuel Vázquez Montalbán sau Antonio Rabinad.

Programul filmelor

Luni, 11 septembrie , ora 19.00 -- Libertarias

Prin filmul Libertarias (1996, 124 min) Vicente Aranda le aduce un omagiu femeilor care au participat la Războiul Civil. Filmul spune povestea unor călugăriţe refugiate într-un bordel de care se folosea un grup de femei anarhiste într-o perioadă sângeroasă din istoria Spaniei. Scenariul este semnat de criticul de cinema José Luis Guarner, după o carte de Antonio Rabinad.

Libertarias Trailer

LYTE video

Luni, 18 septembrie , ora 19.00 -- Los Amantes
Amanţii (1991, 103 min.) este un film ce îmbină erotismul dezlănţuit, obsesiile distructive, suspansul şi teroarea prin care este redată atmosfera opresivă din Spania anilor ’50. În centrul poveştii se afla Paco, un tânăr care tocmai a terminat serviciul militar. Fascinat de cele două iubite reprezentând tipologii diferite ale feminităţii, se trezeşte forţat să aleagă doar una. Amanţii este unul dintre filmele reprezentative ale cinematografiei spaniole. A fost recompensat cu mai multe premii prestigioase, printre care premiul pentru cel mai bun rol feminin la Berlinale, decernat actriţei Victoria Abril, şi două premii Goya.


LYTE video

Luni, 25 septembrie , ora 19.00 -- Fata Morgana

Fata Morgana (1966, 84 min.) este primul film pe care Vicente Aranda îl semnează individual, după co-debutul, alături de Román Gubern, cu filmul Brillante porvenir. Fata Morgana îmbină două elemente ale cinematografiei lui Aranda – sexualitatea şi violenţa, expuse de data aceasta sub forma unui thriller futurist. Prin stilul cinematografic inovator, Aranda a vrut să exprime probleme controversate în timpul dictaturii lui Franco, încercând să fenteze aparatul cenzurii. Scenariul a fost scris în colaborare cu regizorul Gonzalo Suárez.

Fata Morgana (1966)

LYTE video

Luni, 2 octombrie, ora 19.00 -- Asasinat în Comitetul Central

Asasinat în Comitetul Central (1981, 112 min.) marchează prima încercare a regizorului de a se apropia de stilul unui film noir cu substrat politic. Pelicula este o adaptare după seria de romane dedicate faimosului detectiv Pepe Carvalho, romane scrise de Manuel Vázquez Montalbán. În acest film apare pentru prima dată Victoria Abril, care avea să devină actriţa sa fetiş.


LYTE video

Luni, 9 octombrie, ora 19.00 -- Tiempo de Silencio

Vremuri de tăcere (Tiempo de Silencio, 1986) reprezintă ecranizarea unui roman cult semnat de Luis Martín Santos. Acţiunea se petrece în primii ani de după Războiul Civil. În Madridul anilor ’40, un tânăr medic lucrează într-un centru pentru investigarea cancerului folosind cobai din SUA. Când rămâne fără o parte dintre ei, medicul îi cere ajutorul unui prieten care a crescut o pereche de cobai speciali.


LYTE video

Intrarea liberă, dar numărul de locuri este limitat. Trebuie să-ţi rezervi un loc printr-un mesaj la adresa cultbuc@cervantes.es

Citeşte şi Filme spaniole – Frumuseţea e peste tot

Filme Spaniole -- Frumusetea e peste tot

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here