5 filme despre iubiri scurte dar memorabile

0
2510

O poveste de dragoste este cu atât mai memorabilă cu cât este mai intensă şi de aceea nu este de mirare că unele dintre cele mai frumoase filme de dragoste sunt cele în care personajele sunt constrânse fie de timp sau de circumstanţe să îşi trăiască sentimentele în momente efemere ce nu întotdeauna duc spre un “şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”.

Love Affair (1939)

 

Love Affiar (1939)

 

Eclipsat de remake-ul mult mai cunoscut “An Affair to Remember”, Love Affair este totuşi prima dată când ne întâlnim cu personajele lui Michel (Charles Boyer) şi Terry (Irene Dunne), doi oameni pentru care dragostea înseamnă renunţarea la luxurile materiale oferite de alţi parteneri în favoarea unei vieţi de amintiri efervescente ca “şampania roz”. Promisiunea lor de a se reîntâlni 6 luni mai târziu la ultimul etaj al celebrei Empire State Building a devenit deja legendară, imortalizată și în filmul “Sleepless in Seattle”.

Love Affair are totuşi un mare avantaj faţă de remake:  candoarea şi onestitatea personajelor, interpretate natural şi neafectat de către actori. Şarmul franţuzesc inegalabil al lui Charles Boyer se îmbină perfect cu stilul şugubeţ tipic american a lui Irene Dunne, o femeie ce se simte la fel de confortabil la cea mai luxoasă petrecere din oraş ca şi la bere cu băieţii.

 

Same time, next year (1978)

 

Same time, next year (1978)

 

Ce se întâmplă când întâlneşti persoana perfectă într-o călătorie aparent inocentă însă circumstanțele şi obligaţiile vieţii pe care ţi-ai clădit-o deja nu îţi permit să fii cu ea? Soluţia personajelor din Same time, next year este simplă: un week-end pe an în care responsabilităţile, regulile şi căsniciile lor sunt puse deoparte în favoarea unor ore în care pot fi împreună.

Ce începe ca o aventură toridă, evoluează într-o relaţie în care George (Alan Alda) şi Doris (Ellen Burstyn) împart amintiri, vise, până şi aniversări mai fericite, poate, decât dacă ar fi fost căsătoriţi. Pe parcursul poveştii spusă la interval de 5 ani, vedem cum evenimentele personale şi sociale îi afectează şi îi maturizează.

Plin de momente comice dar şi tragice, Same time, next year este o poveste de dragoste care răspunde nevoii de a avea pe cineva care să te cunoască şi să te înţeleagă pe deplin.

 

The bridges of Madison County (1995)

 

The Bridges of Madison County (1995)

 

The bridges of Madison County, un film de dragoste devenit clasic, este o poveste aproape de telenovelă la prima vedere: Francesca (Meryl Streep), soţie casnică din Illinois, se indrăgosteşte de Robert Kincaid (Clint Eastwood), un fotograf venit în oraş pentru 4 zile.

Şi totuşi filmul, prezentat de Clint Eastwood şi jucat magistral de Meryl Streep, transcende superficialitatea pentru a deveni o poveste universală despre dragoste, devoţiune şi alegerile pe care le facem sau refuzăm să le facem.

The bridges of Madison County este o poveste de dragoste tandră dar, finalmente, tragică, ce recunoaşte acele momente tranzitorii ce ne afectează iremediabil viaţa şi puterea memoriei afective ce dăinuie mult după ce momentul de pasiune a trecut.

 

Before Sunrise/Before Sunset (1995/2004)

 

Before Sunrise (1995)

 

O călătorie cu trenul. O zi petrecută în Viena. Doi tineri ce descoperă dragostea vorbind, jucându-se şi ascultând, trăgând de timp ca de un elastic pentru a rămâne într-un moment magic ce ambii ştiu că se va termina odată cu răsăritul soarelui.

Denumit “Casablanca pentru o nouă generaţie”, Before Sunrise nu este doar un film, este o experienţă. În timp ce îi urmăreşti pe Jesse (Ethan Hawke) şi Celine (Julie Delpy) plimbându-se pe străzile Vienei, devii părtaş la povestea lor de dragoste ce nu pică niciodată în sentimentalism ieftin. 

Finalul ambigu al primului filmi i-a determinat pe actori şi regizor să se reîntoarcă asupra poveştii în Before Sunset. Filmul îi descoperă pe Jesse şi Celine 9 ani mai târziu, mai maturi şi poate mai cinici, dar în continuare atât de fascinaţi unul de celălalt încât orice altă relaţie din viaţa lor păleşte prin comparaţie.

* Dacă nu ai devenit încă participant la experienţa “Before”, acum este un moment bun pentru a începe pentru că povestea lui Jesse şi Celine se va transforma într-o trilogie, cu apariția filmului “Before Midnight”  în decursul acestui an.

 

Cairo Time (2009)

 

Cairo Time (2009)

 

Cairo Time este povestea lui Juliette (Patricia Clarkson), o americancă venită în Cairo pentru a petrece o vacanţă romantică cu soţul său care lucrează în Gaza. Odată ajunsă în Cairo descoperă, însă, că acesta nu poate ajunge şi este întâmpinată de Tareq (Alexander Siddig), un fost coleg de-al soţului ce se transformă într-un ghid pentru Juliette prin labirintul urban şi social al oraşului.

Povestea de dragoste dintre cei doi nu este niciodată explicită sau desluşită. Ea are loc la marginea ecranului, din priviri, atingeri, zâmbete. Juliette este, inevitabil, atrasă de acest bărbat calm şi politicos, însă este mult prea morală pentru a-şi înşela soţul. Iar Tareq este mult prea integru pentru a o convinge.

Însă urmărindu-i interacţionând aproape ca într-un dans, ţi-ai dori ca Tareq şi Juliette să se lase în voia unei poveşti de dragoste. 

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here