4 filme prin care au debutat regizori spanioli contemporani, proiectate la Institutul Cervantes din Bucuresti

0
1167
Unde: Institutul Cervantes din Bucuresti (Bd. Regina Elisabeta 38)

Cand: 20 Nov - 11 Dec 2017 Ora:19:00

Cei interesaţi de noul val al cinematografiei spaniole vor avea ocazia de a vedea, la Institutul Cervantes din Bucureşti, filmele prin care au debutat patru cineaşti din generaţia actuală. Este vorba despre filmele La muerte en La Alcarria / Moartea în La Alcarria (Fernando Pomares, 2015), La pols / Cenuşa (Llàtzer Garcia Spania, 2016), La puerta abierta / Uşa deschisă (Marina Seresevsky, 2016) şi María (y los demás) / Maria (şi ceilalţi), regizat de Nely Reguera, în 2016. Filmele vor fi proiectate în fiecare luni, de la ora 19:00, în perioada 20 noiembrie 11 decembrie 2017.

Cele patru filme fac parte din programul Operas primeras (Opere prime). Ele au în comun importanţa majoră acordată de regizori coloanei sonore pentru a dezvălui emoţiile bulversante ale personajelor. În prima seară a programului, proiecţia filmului La muerte en La Alcarria / Moartea în La Alcarria va fi urmată şi de o sesiune de Q&A la care va fi prezent regizorul filmului, Fernando Pomares. Filmul spune povestea a doi fraţi muzicanţi ce dicid să se reîntoarcă în ţinutul natal Alcarria. Îmbinând poezia muzicii spaniole de altădată şi peisajele ce amintesc de atmosfera unui western, pelicula invită la o călătorie în ţinuturile iberice pitoreşti.  La muerte en La Alcarria a fost desemnat cel mai bun documentar spaniol în 2015.

https://vimeo.com/119971533

Tema redescoperirii prin relaţia cu ceilalţi stă la baza filmului La pols / Cenuşa, regizat de Llàtzer Garcia Spania. În centrul evenimentelor se află Jacob, a cărui memorie începe să se deterioreze după moartea tatălui său. Uitarea va afecta relaţia cu sora şi cu prietena lui, dar mai ales modul în care acesta se raportează la realitate. Filmul a fost distins cu Premiul Juriului şi Premiul Publicului la Festivalui Nuovo Cinema Europa de la Genova, în 2017.

Unul dintre cele mai premiate filme spaniole, La puerta abierta / Uşa deschisă oferă o perspectivă nonconformistă asupra dinamicii familiei disfuncţionale. Personajul central este Rosa, fiica unei prostituate care se crede actriţa Sara Montiel. Rosa este la rândul ei prostituată şi duce o viaţă amară alături de mama ei labilă emoţional. Apariţia unui nou membru al familiei o va face să creadă în posibilitatea unei existenţe fericite.

Tráiler - La Puerta Abierta

LYTE video

Desprinderea de familie pentru găsirea propriului drum este o temă abordată şi în filmul María (y los demás) / Maria (şi ceilalţi). Protagonista filmului este Maria, o tânără care, după moartea mamei, îşi dedică viaţa creşterii fraţilor şi alinării suferinţei tatălui său. Când tatăl o anunţă că şi-a găsit o nouă soţie, raţiunea de a fi a Mariei se prăbuşeşte, deoarece se teme că rolul ei în sprijinirea celor dragi va fi luat de noua mamă vitregă. La un moment dat, începe să conştientizeze că trebuie să-şi trăiască propria viaţă. Filmul a fost nominalizat la Premiile Goya, Premiile Feroz şi Premiile Fénix.

María (y los demás) - Trailer final (HD)

LYTE video

Programul filmelor:

 Luni, 20 noiembrie 2017, ora 19.00

La muerte en La Alcarria / Moartea în La Alcarria -- regia: Fernando Pomares, muzica: Los Hermanos Cubero (Enrique Ruiz Cubero, Roberto Ruiz Cubero), 2015. 83 min.
ÎN PREZENŢA REGIZORULUI FERNANDO POMARES.
Luni , 27 noiembrie 2017, ora 19.00
La pols / Cenuşa – regia: Llàtzer Garcia Spania, muzica: Ramón Rodríguez Quintana (The New Raemon), Spania, 2016, 85 min.
Luni, 4 decembrie 2017, ora 19.00
La puerta abierta / Uşa deschisă – regia: Marina Seresevsky, muzica: Mariano Marín Spania, 2016, 84 min.
Luni, 11 decembrie 2017, ora 19.00
María (y los demás) / Maria (şi ceilalţi) – regia: Nely Reguera, muzica: Nico Casal, Spania, 2016. 92 min.

Intrarea este liberă, dar locurile sunt limitate, de aceea este nevoie de o rezervare la adresa cultbuc@cervantes.es

Citeşte şi Filme spaniole -- frumuseţea e peste tot

Ma Ma – O altfel de victorie asupra morţii

Kiki, Love to Love (Kiki, el amor se hace) – Un festival de fantezii erotice

Filme Spaniole -- Frumusetea e peste tot

Ma Ma – Revenirea cinematografica a lui Penelope Cruz intr-o altfel de victorie impotriva mortii

Kiki, Love To Love (Kiki, el amor se hace) – Un cocktail de fetisuri intr-un festival de fantezii erotice

 

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here