38 témoins – intre vointa majoritatii si propriile credinte

0
667

La 10 ani dupa ce a semnat Cavale, considerat unul din cel mai bun film noir frantuzesc, regizorul Lucas Belvaux revine cu o productie in acelasi stil despre comportamentul unui grup intr-o situatie de criza. 38 témoins, care a deschis editia din acest an a Festivalului Filmului Francez, imbraca hainele unui comentariu sumbru despre cum oamenii pot sa inchida ochii in fata unei atrocitati si cat de greu ii este unui singur individ sa actioneze impotriva curentului majoritatii, chiar daca ceea ce vrea el este corect sau moral.

La intoarcerea din China, Louise, interpretata de Sophie Quinto, afla ca strada unde locuieste a fost scena unei crime fara martori. Iar sotul ei, Pierre (Yvan Attal), pretinde ca nu fusese acasa in noaptea crimei. Insa, de indata ce politia si presa incep sa investighze crima, lucrurile incep sa se schimbe. Ca urmare a insistentelor unei jurnaliste, interpretata de Nicole Garcia, Pierre se destainuie lui Louise, facand-o pe aceasta sa nu mai inteleaga daca sotul sau spune adevarul sau doar inventeaza explicatii, mai ales ca acestea erau in totala contradictie cu declaratiile celorlalti 37 de martori.

 

 

Filmul lui Belvaux impresioneaza prin cat de bine intelege psihologia umana, ajutat si de interpretarea foarte buna a lui Yvan Attal. Actorul nu are multe dialoguri, dar reuseste sa transmita foarte mult din ceea ce traieste personajul sau: vinovatia, suferinta, frustrarea, frica. Interpretarea lui Attal este accentuata si de atmosfera aproape glaciala a filmului, datorata locului unde a fost filmat – portul Le Havre – si a muzicii semnate de Arne Van Dongen. Attal se afla la cea de a doua colaborare cu regizorul belgian, dupa thriller-ul realist Rapt (2009). 

 

  

 

Filmul se invarte in jurul personajului principal, Pierre, si a cautarii criminalului, lasand la o parte posibila despartire dintre Pierre si Louise. Belvaux da senzatia ca scenariul si constructia personajelor au ramas intr-un plan secund, pentru el important fiind sa creeze o stare, un context favorabil pentru a transmite un mesaj moralizator.

38 témoins diseaca, cu sange rece si precizie de chirurg, comportamentul grupului si arata prin personajul principal ca exista totusi si loc pentru curaj si principii, in pofida majoritatii. Lupta dintre constiinta individului si instinctul de turma este tema perfecta pentru un film noir bun, iar Belvaux si Attal reusesc sa faca chiar mai mult decat un film de gen, pelicula lor aminteste de cele ale marelui Hitchcock.

Galerie video

SHARE
Articolul precedentPearl Jam – Do the evolution
Următorul articolAir – Sing Sang Sung
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here