20 de ani in Siberia


Cand: 23 May 2015
Ora:20.00
0
598

Pe data de 7 februarie, la Teatrul Naţional Bucureşti va avea loc premiera oficială a monologului dramatic 20 de ani în Siberia interpretat de Amalia Ciolan. Piesa reprezintă o dramatizare de Sorin Misirianțu după cartea Aniței Nandriș-Cudla, „20 de ani în Siberia. Amintiri din viață si face parte din Programul TNB „Procesul comunismului prin teatru.

20 de ani în Siberiaeste un spectacol despre destinul unei țărănci bucovinence, autoare a uneia dintre cele mai importante mărturii despre calvarul din Gulagul sovietic. Printre cei 13.000 de români din nordul Bucovinei, care au trăit, în iunie 1941, groaza deportării, s-a aflat şi Aniţa (Amalia Ciolan) cu întreaga familie. A supraviețuit regimului de înfometare, bolilor și muncii într-un mediu extrem de dur, reușind să își crească fiii și să se întoarcă cu ei pe plaiurile natale în 1961.

Cartea sa de memorii  a fost tipărită abia după 1989, în România, la Editura Humanitas, fiind distinsă cu Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române. A fost tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. „După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară”, aprecia Monica Lovinescu.
Adusă în scenă, la TNB, povestea dă naștere unui spectacol care trezește conștiințele amorțite și demască teroarea comunismului. O invitație de a descoperi adevărata dimensiune a acestui flagel al secolului XX,  asupra căruia mulți își proiectează astăzi o viziune edulcorată și nostalgică. (Prezentare oficială)

 

Preţ bilet: 20-30 RON.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here