2 filme romanesti selectate la Festivalul de Film de la Locarno

0
1816
Unde: Locarno

Cand: 02 Aug - 12 Aug 2017

Dacă vrei să dai o fugă până la Festivalul de Film de la Locarno, care se va desfăşura între 2 şi 12 august 2017, vei putea vedea şi două lungmetraje româneşti. Unul dintre ele – Charleston, regizat de Andrei Creţulescu -- a fost selectat pentru competiţia oficială Concorso Internazionale. Celălalt film – Ţara moartă -- este semnat de Radu Jude şi va fi prezentat în secţiunea Signs of Life, program dedicat cineaştilor care explorează în mod inovativ limbajul cinematografic.

Charleston reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu, distins cu premii la fesivalurile de film de la Cannes şi Zagreb, datorită scurtmetrajelor Kowalski şi Ramona. Charleston se anunţă a fi genul de film care trezeşte nişte trăiri afective contradictorii în rândul spectatorilor. Regizorul declară: Este un film care nu se sfieşte să ceară spectatorilor să se emoţioneze, să râdă şi să plângă, uneori în spaţiul aceleiaşi secvenţe. Este un film trist, dar nu disperat, este un film hazliu, dar nu vesel. Parafrazându-l pe Leonard Cohen -- este un film la care să râzi şi să plângi, să plângi şi-apoi să râzi iară şi iară.

CharlestonFilmul Charleston prezintă încercarea a doi bărbaţi de a o înţelege pe Ioana, femeia iubită de amândoi. Unul i-a fost soţ, celălalt amant. La câteva săptămâni de la moartea ei şi în ziua în care împlineşte 42 de ani, soţul Ioanei primeşte vizita unui tânăr care pretinde că a fost iubitul femeii în ultimele cinci luni. În rolurile principale îi puteţi vedea pe actorii Şerban Pavlu, Ana Ularu, Radu Iacoban, Adrian Titieni, Victor Rebenciuc, Ana Ciontea, Dorian Boguţă, Gabriela Popescu, Andreea Gavrilă, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Letiţia Vlădescu, Vlad Galer, Claudiu Dumitru şi Alina Berzunţeanu.

CHARLESTON INTERNATIONAL TRAILER

LYTE video

După ce în 2016 a câştigat Premiul Special al Juriului de la Locarno cu filmul Inimi cicatrizate, în 2017 Radu Jude îşi va prezenta noul său proiect cinematografic – Ţara moartă. Noul film este de fapt un documentar compus din 500 de fotografii din cele 8500 deţinute de Costică Acsinte, din texte semnate de Emil Dorian şi din fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă realizate în anii ’30-’40.

Tara moarta - afisRadu Jude şi-a descris proiectul cinematografic astfel: Este un film construit din punerea în paralel a trei elemente: fotografiile lui Costică Acsinte, texte din jurnalul lui Emil Dorian şi materialele sonore de propaganda carlistă, legionară, antonesciană şi comunistă, descoperite în Arhiva Naţională de Filme. Noul film al lui Radu Jude va intra în cinematografele din România pe 25 august 2017.

Trailer de The Dead Nation — Tara moartă subtitulado en inglés (HD

LYTE video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here