10 lungmetraje intrate in competitia Bucharest International Film Festival 2018

0
1117
Unde: CinemaPRO, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, ARCUB (Hanul Gabroveni), Institutul Cultural Roman

Cand: 11 Jun - 16 Jun 2018

Între 11 şi 16 iunie 2018, la CinemaPRO, Cinema Union, Cinema Elvire Popesco, ARCUB (Hanul Gabroveni) şi Institutul Cultural Român vei putea vedea, printre alte premiere, şi 10 lungmetraje semnate de regizori din Islanda, Columbia, Maroc, Turcia, România, Coreea de Sud, Iran şi Franţa. Cele 10 lungmetraje sunt incluse în secţiunea competiţională din cadrul Bucharest International Film Festival 2018.

Majoritatea peliculelor, prezentate şi la festivalurile de la Berlin, Sundance şi Veneţia, leagă poveştile unor cupluri de realitatea ţării în care trăiesc.

Unul dintre filmele intrate în competiţie este şi Killing Jesus (Matar a Jesus), al regizoarei columbiene Laura Mora Ortega. Vei descoperi povestea unei tinere din oraşul Medellin care va încerca să-l pedepsească pe asasinul tatălui ei. Nemulţumită de ineficienţa autorităţilor în condamnarea vinovaţilor, tânăra devenită martoră la uciderea tatălui său (un profesor universitar) va pleca pe urmele criminalului. Povestea se complică din momentul în care protagonista întâlneşte un tânăr care o învaţă cum se foloseşte o armă şi de care se va îndrăgosti.

KILLING JESUS Trailer | TIFF 2017

LYTE video

O poveste din Columbia este prezentată şi în filmul Birds of Passage, proiectat la Cannes. Filmul regizat de Cristina Gallego şi Ciro Guerra leagă începuturile traficului de droguri din Columbia de încercarea unor indigeni de a prelua puterea în afacerile cu marijuana.

Birds of Passage - Official Trailer

LYTE video

Cinematografia iraniană este şi ea reprezentată în competiţie prin comedia neagră Pig. Comedia este semnată de un regizor ce preferă poveştile insolite, folosind un mix vizual seducător, aşa cum a demonstrat într-un film anterior premiat la BIFF 2016 – A Dragon Arrives. Noul film al lui Mani Haghighi prezintă încurcăturile prin care trece un regizor căzut în dizgraţie şi prins în mijlocul unei anchete legate de asasinarea unor colegi de breaslă.

De la Berlinale vine filmul Volubilis (The Blessed), care spune povestea unui cuplu din oraşul marocan Meknes. Partenerii acestui cuplu, Malika şi Abdelkader, visează la o casă a lor, unde să nu mai stea sub privirile iscoditoare ale socrilor. Însă planul de a-şi schimba viaţa se transformă după ce bărbatul este implicat într-un conflict. Filmul regizat de marocanul Faouzi Bensaidi este considerat un amestec între candoare şi duritate, între frumuseţe şi realitatea apăsătoare.

BIFF2017 l World Cinema : Volubilis

LYTE video

Cuplul format din oameni diferiţi este reprezentat în filmul M. Protagoniştii sunt Lila, o tânără care se teme de vorbitul în public, şi Mo, un rebel exuberant şi carismatic. Lila se pregăteşte pentru examenele finale, în timp ce Mo preferă să-şi aloce timpul curselor ilegale de maşini, care îi asigură şi traiul. Filmul regizat de Sara Forestier îmbină dinamica unei relaţii bazate pe forţa trăsăturilor diferite şi misterul unui secret.

M (2017) - Trailer (English Subs)

LYTE video

Dacă vrei să vezi un film despre cum absenţa unui tată ajunge să unească trei vieţi separate, poţi alege Butterflies, distins cu Marele Premiu al Juriului la Sundance. Acţiunea se petrece într-un sat din Turcia, unde trei tineri care până atunci nu se cunoşteau sunt aduşi împreună de moartea tatălui. Înmormântarea părintelui de care nici unul dintre ei nu se simte ataşat devine un prilej de a se redescoperi şi de a înnoda nişte relaţii destrămate.

Butterflies - Trailer (TR)

LYTE video

Relaţiile familiale privite prin ochii unui copil devin tema filmului The Swan, regizat de Ása Helga Hjörleifsdóttir. Personajul central este o fetiţă de 9 ani, considerată răsfăţată. Pentru a se maturiza, în vacanţa de vară ea este trimisă departe de casă, într-un sat, unde să muncească alături de localnici. Însă bunele intenţii au urmări neprevăzute.

THE SWAN International Trailer

LYTE video

Cei interesaţi de cinematografia asiatică pot alege Grass, un film coreean plin de sensibilitate despre frumuseţea lucrurilor mărunte. Acţiunea se petrece într-o cafenea unde oamenii care se apropie unii de alţii sunt observaţi de o femeie care îşi notează gândurile într-un carneţel.

Trailer de Grass subtitulado en inglés

LYTE video

În secţiunea competiţională au intrat şi filmele româneşti Un pas în urma serafimilor şi Ouăle lui Tarzan.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Poţi cumpăra biletele de pe Eventbook sau din librăriile Kyralina şi Humanitas.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here