Top 10 filme cu magicieni si cu magie

0
25738

Adevărul este că întotdeauna ne aşteptăm să găsim un strop de magie în orice film, iata asadar top 10 filme cu magicieni. Invadăm cinematografele în căutarea unei lumi mai puţin raţionale, imprevizibilă, periculoasă, dar cu posibilităţi nelimitate. Ne mulţumim cu 2 ore de hocus-pocus în care iluzia devine mai puternică decât realitatea. In fond, marii actori nu sunt altceva decât nişte vrăjitori care te fac să le uiţi adevărata identitate şi rolurile precedente.

 

1. The Prestige

filme cu magicieni

Ce înseamnă magia? Trucuri inteligente pentru care ai nevoie de maşinării sofisticate sau fascinaţia inexplicabilului ? Există sau nu există ? The Prestige, filmul regizat de Cristopher Nolan, în care doi magicieni, Robert Angier (interpretat de Hugh Jackman) şi Alfred Borden (Christian Bale), se înfruntă şi îşi pun reciproc beţe-n roate nu răspunde la niciuna dintre aceste întrebări, doar le sădeşte cu răbdare în mintea privitorului.

Filmul, cu un final care pune întreaga intrigă într-o cu totul altă perspectivă, prezintă un univers al paradoxurilor în care cei care pleacă în căutarea tehnicii din spatele trucurilor dau peste magia ascunsă a lumii, iar cei care cred în magie mai presus de orice îşi sacrifică viaţa pentru a menţine o iluzie construită cu migală.

2. The Illusionist

filme cu magie the illusionist

The Illusionist este un film construit asemenea unui truc magic în care atenţia spectatorului este atrasă într-un punct pe scenă, în timp ce adevărata acţiune se desfăşoară în culise. In Viena sfârşitului de secol XIX, un celebru iluzionist Eisenheim (Edward Norton) îşi reîntâlneşte iubita din tinereţe, Sophie (Jessica Biel), care întâmplător este viitoarea soţie a prinţului moştenitor al Imperiului Austro-Ungar.  Astfel, începe un duel între două timpuri extrem de diferite de putere : magică şi imperială, lupta intensificându-se după ce Sophie dispare misterios iar prinţul care plănuia să-şi detroneze tatăl este bănuit de crimă. Magia apare în film drept o manifestare a unei inteligenţe supranaturale, care-l învinge până la urmă pe aristocratul maestru în comploturi.

3. Harry Potter

filme cu magie harry potter

Pentru cei care cred în magie şi încă aşteaptă scrisoarea de la Hogwarts, Harry Potter este Vrăjitorul, cu majuscula de rigoare. Lumea creată de J.K. Rowlings ne aminteşte că magia este la doi paşi de noi şi doar pentru că am îmbătrânit şi noi odată cu personajele nu înseamnă că nu ar mai trebui să mai credem în ea.  Povestea lui Harry Potter este povestea unei generaţii întregi care şi-ar fi dorit să joace Quidditch, să zboare pe mătură sau să-l pună la punct pe Lordul Valdemort . In Harry Potter magia este reală, iar partea cea mai frumoasă, şi un pic siropoasă ce-i drept, e că iubirea care-l salvează pe micul Harry e cea mai puternică vrajă.

4. Midnight in Paris

filme cu magie midnight in paris

Parisul este un oraş magic, însă în filmul lui Woody Allen, Gil (Owen Wilson) ajunge ca prin farmec într-un oraş cu mult mai fascinant decât Parisul zilelor noastre, Parisul lui Ernest Hemingway, Fitzgerald, Picasso, Dali şi Bunuel. Dependent după o primă vizită de atmosfera anilor ’20 Gil se întoarce mereu în acelaşi punct la miezul nopţii pentru noi şi noi călătorii, devenind tot mai legat de trecut şi mai detaşat de viaţa sa diurnă. Indrăgostit de Adriana (Marion Cotillard), iubita lui Picasso, Gil ajunge să călătorească în Belle Epoque, purtat de nostalgia acesteia pentru trecut, înţelegând până la urmă că fiecare ar trebui să încerce să trăiscă în prezent, în loc să se agaţe la nesfârşit de un trecut idealizat. Mai multe despre Midnight in Paris aici.

5.Being John Malkovich

filme cu magie being john malkovich

Când eşti chemat pentru un interviu la etajul  7 şi jumătate, este clar că vei intra într-o altfel de lume, însă păpuşarul amator Criag Schwartz (John Cusack)sigur  nu se aştepta să găsească un topogan care să-l propulseze în mintea lui John Malkovich. Filmul, nu oferă prea multe explicaţii, iar personajele nu-şi pun prea multe întrebări fiind prea ocupate să vândă 15 minute în capul lui John Malkovitch pentru suma de 200$, iar tunelul rămâne neexplicat la fel ca şi abilitatea lui Lester, noul şef al lui Schwartz, de a trece dintr-un corp în altul, prelungindu-şi viaţa la nesfârşit. In being John Malkovitch magia sfidează orice logică, la fel ca scenariul la fel de întortocheat ca o călătorie printre amintirile lui Malkovich.

6. Magic in the Moonlight

filme cu magicieni

Dacă în Midnight in Paris, magia apare drept o forţă inexplicabilă gata oricând să ne înveţe o lecţie importantă, în Magic in the Moonlight întâlnim mai multe tipuri de magie şi vrăjitori. Colin Firth joacă rolul unui magician care-şi petrce serile degizat în vrăjitor chinez, dar nu crede în niciun fel de magie. Cinicul Stanley (Firth) este un veritabil expert în demascarea escrocilor care pretind a fi în contact cu vreo lume nevăzută, însă atunci când este trimis să afle secretele unei tinere clarvăzătoare, Emma Stone, întregul său univers este dat peste cap. Woody Allen pare să spună prin acest film că şi cei mai raţionali dintre noi au nevoie să creadă în magie, iar asta nu este puţin lucru venind de la unul dintre cele mai ascuţite inteligenţe din cinematografie.

7. Lord of the Rings

filme cu magie lord of the rings

Hobbiti, elfi, armate de copaci care s-au săturat să-şi vadă semenii masacraţi, vrăjitori buni şi răi, împreună creează o lume fantastică undeva la mijloc între real şi mitic, Middle Earth. Imaginaţia lui Tolkien pare să fi fost într-adevăr magică  transformând într-un univers coerent, cu istorie, popoare, limbi şi dialecte,  o serie de mituri şi legende. Magia în Lord of the Rings este peste tot, creează inele care dau putere infinită posesorului sau le distruge, slujeşte şi binele şi răul, însă ceea ce ajută până la urmă fiinţele magice să învingă sunt calitătile lor umane : voinţa şi curajul. In filmele inspirate de cărţile lui Tolkien, prietenia este adevărata forţă magică  care până la urmă învinge răul absolut.

8. The Wizard of Oz

filme cu magicieni wizard of oz

Nu e nevoie de efecte speciale pentru a crea o lume magică, doar de câteva personaje  care să ne poarte înapoi în copilăria în care ne doream să găsim drumul pavat cu piatră galbenă care duce la Oraşul de Smarald. Omul de Tinichea, Sperie-Ciori, Leul fricos nu sunt personaje magice, ci mai degrabă deplin umane, însă au nevoie de o călătorie şi de un vrăjitor faimos ca să înţeleagă că au plecat în căuterea a ceva ce deja aveau. De fapt, singurul lucru cu adevărat magic este călătoria alături de Dorothy.

9. Mary Poppins

filme cu magicieni mary poppins

Cu toţii am avea nevoie de o umbrelă magică bună împotriva ploilor şi a zilelor plicticoase. Mary Poppins cu Julie Andrews în rolul principal este unul dintre filmele pe care nu le poţi vedea dacă nu crezi câtuşi de puţin în magie. In Mary Poppins te laşi fermecat de o lumea colorată în care nimeni nu te împiedică să te plimbi fără rost printr-o lume populată de desene animate, şi orice problemă poate fi rezolvată cu un cântec.

10. Hugo

filme cu magie hugo

Martin Scorsese reuşeşte de fiecare dată să vrăjească cinefilii, însă de această dată renunţă la personajele sale unse cu toate alifiile din Goodfellas şi îşi îndreaptă atenţia spre povestea unui orfan, Hugo Cabret, care trăieşte într-o gară din Paris. Cu imagini parcă smulse din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti de iarnă, Hugo este un film care te face să uiţi de relitate şi să crezi că magia poate face orice chiar să aducă înapoi la viaţă un faimos regizor, presupus mort de întreaga lume. Filmul lui Scorsese despre magie este, deloc surprinzător, un film despre filme şi cei care le creează, în centrul acestuia fiind plasat unul dintre idolii regizorului american, Georges Melies, interpretat de Ben Kingsley.

Ca în tolba fermecată a lui Mary Poppins în filme găsim tot ceea ce căutăm, vrăji şi magicieni de tot felul, imposibil de clasificat şi numărat tocmai pentru că magia sfidează orice lege raţională.

 

Citește și Now You See Me – magie prin microscop

Din dragoste pentru Paris – 10 filme cu si in Paris

Hugh Jackman in 5 filme

Midnight in Paris – o bomboana de film

Now You See Me – magie prin microscop

Din dragoste pentru Paris – 10 filme cu si in Paris

Hugh Jackman in 5 filme

Midnight in Paris – o bomboana de film

Galerie video

SHARE
Articolul precedentParadis – Sur Une Chanson En Français
Următorul articolQueen- Somebody to love (Live)
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here