10 documentare despre community development

0
924

V-am pregătit o listă de documentare mai puțin cunoscute de publicul larg, despre dezvoltarea mai multor tipuri de comunități, filme ce antrenează discuții despre societate, cultură, sustenabilitate, spiritualitate, capitalism, violență, consumerism, etc. 

How Transformational Festival Culture Is Modelling Sustainability

 

 

 

Primul documentar prezintă un festival din California de muzică, arte și spiritualitate care are ca scop crearea unei comunități pentru durata scurtă a desfășurării lui, care să coexiste cu restul lumii și care este sustenabilă prin reciclare. Acestea fiind spuse, absolut tot ce compune setting-ul festivalului, de la scenă până la corturi, e creat din bucăți de fier sau lemn și chiar billboard-uri reciclate, iar mâncarea este adusă de la mici comunități care cresc mâncare organică. Organizatorii și participanții festivalului se mândresc cu faptul că nu se plătește nici un ban pentru organizarea lui și speră că felul lor de a trăi îi va inspira și pe alții. De la primele ediții și până acum, festivalul s-a extins și în Costa Rica, Portugalia și Nouă Zeelandă.

Mai multe detalii: Link

 

The Call of the Hummingbird

 

  

 

În The Call of the Hummingbird cunoaștem o comunitate din centrul Braziliei compusă din oameni din toată lumea uniți în baza interesului comun pentru permacultura și traiul numai din ce poate oferi natura, dar și în jurul unei spiritualități derivate din credințele mayaşe.

Link către documentar.

 

Grasp The Nettle

 

  

 

Grasp the Nettleprezintă lupta unor activiști britanici din Vestul Londrei, ce au ocupat un teren viran, cu scopul de a crea o alternativă de sustenabilitate ca reacție la societatea de consum, o comunitate eco fix în inima capitalei.

Link către documentar.

 

Another World

 

  

 

Another worldreprezintă o platfomă online bazată în Grecia, creată ca răspuns la criza financiară recentă și care a inspirat crearea multor comunități grecești alternative la societatea actuală fie ele bazate pe permacultură, pe squatting și reciclare, pe utilizarea eficientă a zonelor rurale lăsate în paragină și multe altele.

Link către documentar.

 

Pieces of Madrid

 

  

 

Documentarul scurt Pieces of Madrid urmărește reacțiile madrilenilor la criza financiară, aceștia mobilizându-se pentru a-și ajuta semenii prin construcția și înființarea centrelor sociale, grădinilor de comunitate, băncilor de mâncare (cantine ce colectează mâncare de la donatori și apoi le oferă oamenilor săraci) și prin ocuparea abuzivă a caselor pentru familiile care au rămas fără adăpost.

Link către documentar.

 

The Interrupters

 

  

 

The Interrupters te va purta pe străzile Chicago-ului, alături de trei voluntari (numiți violence interrupters) ai organizației CeaseFire, care este de părere că răspândirea violenței este un fenomen asemănător cu cel al bolilor infecțioase și că tratamentul este același: să oprești infecția direct de la sursă. Timp de două ore, vei face parte dintr-o realitate crudă și vei simți că ești și tu prezent în fiecare scenă, martor la lupta zilnică a voluntarilor care au făcut parte în trecut dintr-o bandă de gangsteri, pentru a micșora numărul de acte violente și oamenilor uciși în stradă. Un lucru care probabil că te va marca va fi momentul în care un adolescent negru îi mărturisește unui voluntar cu zâmbetul pe buze și cumva mândru, că el se bate pe stradă în fiecare zi. Răspunsul a fost: You’re too handsome to fight everyday.

The Interruptersa fost nominalizat la diverse premii și a câștigat un Emmy în 2013 pentru Outstanding Informational Programming.

Link către documentar.

 

The Power of Community: How Cuba Survived Peak Oil

 

  

 

Documentarul te va încânta cu ritmurile cubaneze specifice și te va încărca cu o doză de optimism și o dorință de a acționa, datorită sentimentului puternic de comunitate pe care filmul îl transmite. În mai puțin de o oră, vei cunoaște diverse aspecte ale vieții în Cuba prin intermediul interviurilor, peisajelor și a muzicii, documentarul centrându-se pe factorii care au ajutat țara să supraviețuiască în urma reducerii de până la jumătate a importurilor petroliere, jonglând totodată cu noțiunile tale de capitalism și comunism.

Link către documentar.

 

First Earth: Uncompromising Ecological Architecture

 

  

 

Probabil că acest documentar este perfect pentru cei pasionați de arhitectură, activiști și iubitori ai naturii. First Earth militează pentru schimbarea modului în care sunt întemeiate locuințele prin construirea unor adăposturi sănătoase pentru comunitate, folosind metode tradiționale. Documentarul este un manifest care a fost filmat pe patru continente timp de patru ani de zile, care va încerca să te facă să înțelegi de ce orașele, suburbiile ar trebui transformate în ‘sate eco’, oferindu-ți contextul cultural, socio-economic și geografic. Ideea în jurul căreia se centrează documentarul este că oamenii trebuie să se gândească și să definească diferit noțiunea de locuință și să-i adauge o valoare spirituală, materială, politică și personală.

 

Mr. Happy Man

 

  

 

Mr. Happy Maneste un documentar scurt despre un bătrânel simpatic în vârstă de 88 de ani care dedică șase ore pe zi unui ritual lipsit de orice egoism. Indiferent de vreme, el stă pe stradă și le zâmbește oamenilor din trafic, le trimite salutări și le transmite un simplu te iubesc care să-i facă să se simtă iubiți și veseli.

Link către documentar.

 

17 Days In Community: A Manifestation of Love

 

  

 

Documentarul te va uimi cu cadrele simple, clare, luminoase filmate în inima naturii. Ecovillage este un centru educațional despre sustenabilitate ce susține un program de patru luni de zile, unde 17 persoane pot învăța cum să construiască o casă folosind metode sustenabile din dorința de a fi în contact cât mai strâns cu natura, de a irosi cât mai puține materiale, de a evita sistemul monetar și pentru a crea un loc în care pot schimba timpul, concentrarea și energia cu diverse cunoștințe despre natură și lucruri care contează cu adevărat pentru dezvoltarea spirituală.

Link către documentar.

SHARE
Articolul precedentTrailer Plansa
Următorul articolToata lumea rade, canta si fandeaza: Plansa de Andrei Gheorghe
Esti liber sa alegi. Dar optiunile sunt aproape infinite si timpul este cea mai valoroasa resursa. De aceea, noi te ajutam sa faci rapid alegeri inspirate, inteligente, personalizate. Ce filme sau seriale noi ti se potrivesc, ce locuri interesante poti sa vizitezi, ce carti noi bune merita citite, ce citate si statusuri inspirationale, cum sa economisesti pentru experientele noi si multe altele.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here