10 comedii cu haz

0
1032

Un film de acţiune bun nu este greu de găsit, câteva urmăriri bune,  o intrigă cu spioni, poliţişti, răpiri, traficanţi, gloanţe zburând peste tot şi voilá! In cazul comediilor, chiar şi mediocritatea este greu de atins, graniţa dintre amuzant şi absolut ridicol fiind greu de stabilit pentru mulţi regizori care confundă hăhăiala cu râsul. Noi sperăm ca următorele filme să vă amuze fără să fiţi nevoiţi să vă diminuaţi voit IQ-ul timp de 2 ore.

1. Goodbye Lenin !

Goodbye Lenin este povestea unui tânăr din Berlinul de Est gata să facă orice pentru a evita ca mama sa, care fusese în comă pe timpul schimbării regimului, să nu descopere că lumea comunistă pe care o ştia se prăbuşise. De la falsificarea etichetelor de pe borcanele cu castraveţi până crearea unor emisiuni TV false, Alex încearcă să anuleze toate micile schimbări pe care capitalismul le adusese în Berlin, dând naştere unor situaţii amuzante şi unor explicaţii foarte creative.

2. Shaun of The Dead

Shaun (Simon Pegg) nu are o viaţă perfectă, are o slujbă fără viitor, iubita îl părăseşte, tatăl vitreg îl urăşte, însă totul se schimbă într-o zi când… toţi se transformă în zombi. Ei bine, aproape toţi. Ar fi putut fi un film horror mediocru, însă rezultatul a fost o comedie  destul de originală. Shaun of The Dead nu este o parodie de tipul Scream, scenariul este mult mai inteligent construit. Zombii se infiltrează în viaţa de zi cu zi a lui Shaun, lumina rămâne aprinsă, iar toate reacţiile oamenilor care înfruntă zombii par naturale. Satârul nu este niciodată găsit din întâmplare in momentul salvator iar eroii noştri luptă cu ce au la îndemână  şi suferă pentru fiecare vinil pătat de sângele zombiilor.

3.Filantropica

Un pic haz de necaz nu strică niciodată, iar din fericire asta este specialitatea comediilor româneşti. Filantropica, povestea lui Ovidiu Gorea (Mircea Diaconu), un profesor de română, scriitor ratat, care îşi descoperă vocaţia de escroc sentimental vă va face să uitaţi că societatea în care trăieşte, şi care din păcate o oglindeşte pe a noastră ,  este absolut monstruosă. La final vă veţi da seama că interlopul Pavel Puiuţ (Gheorghe Dinică), cel care vindea partituri dramatice cerşetorilor,avea dreptate. Până la urmă povestea este cea mai importantă.

4.Some Like It Hot

Inainte ca travestirea şi schimbul subit de identitate să devină clişee ale genului, doi muzicieni căutaţi de mafie, Joe (Tony Curtis) şi Jerry (Jack Lemmon), se ascundeau într-un tren plin ochi cu tinere artiste, stârnind hohote de râs în America anilor ’50. Cei doi sfârşesc previzibil prin a se îndrăgosti de Sugar (Marilyn Monroe).  Asta nu e tot, Jerry pare să uite adevărata sa identitate şi se logodeşte cu un milionar, iar încurcăturile se ţin lanţ.  Dincolo de interpretările simpatice ale celor doi actori şi comicul de situaţie inerent într-un film cu o asemenea premiză , ceea ce dă cu adevărat savoare filmului sunt replicile celor doi prieteni  care se ceartă permanent.

5. Dr. Strangelove or How I Learned To Stop Worrying And Love the Bomb

Dr. Strangelove nu este un film la care se râde cu lacrimi, ci mai discret, cu un pic de neîncredere, în fond râdem de apocalipsa nucleară. Umorul lui Kubrick este la fel de devastator ca mai-sus-menţionata apocalipsă, însă mult mai subtil: Please, please, gentlemen ! No fighting, this is a war room!

6. Modern Times

O astfel de listă nu ar fi completă fără un film cu Charlie Chaplin. Modern Times nu este o comedie get-beget,anunţând încă de la început că filmul nu este despre fericire , ci despre căutarea acesteia. De fapt, Modern Times este o dramă cu foarte mult umor şi cu un final deschis care vă va face să râdeţi tocmai pentru că momentele hilare alternează cu cele de deznădejde. Chaplin găseşte fericirea şi libertatea în secţia de poliţie, dar nu poate suporta rutina zilnică dintr-o fabrică în care oamenii lumii moderne sunt dezumanizaţi.

7. Groundhog Day

Să retrăieşti aceeaşi zi la nesfârşit pare monoton, însă meteorologul Phil Connors (Bill Murray) reuşeşte să vadă partea plină a paharului. Este liber să facă absolut orice ştiind că a doua zi o va lua inevitabil de la capăt. Cum are tot timpul din lume, Phil nu se dă bătut după primele întâlniri cu Rita (Andy McDowell) şi perseverează în speranţa că va putea până la urmă să o seducă într-o singură zi. După Groundhog Day s-ar putea să vă doriţi să-l vedeţi pe Bill Murray iar şi iar, aşa că vă recomandăm şi două comedii mai recente ale actorului american : Broken Flowers şi St. Vincent.

8. The Big Lebouski

Lebouski (Jeff Bridges) cunoscut mai drgrabă ca the Dude, his Dudeness, el Duderino este un pierde-vară pasionat de bowling care este atacat de nişte indivizi nu tocmai inteligenţi, de fapt inamicii unui milionar ce întâmplător avea acelaşi nume. The Dude poate trece peste bătaia încasată însă cineva trebuie să plătească pentru covorul pătat, aşa că pleacă în căutarea celuilalt Lebouski. El şi echipa sa vor fi astfel atraşi într-o poveste încurcată cu răpiri, recompense, maşini furate, care colac peste pupăză se suprapune cu campionatul regional de bowling unde vor trebui să-l înfrunte pe Jesus and Nobody fucks with The Jesus.

9. Love and Death

Să recunoaştem, puteam la fel de bine să optăm pentru Annie Hall sau Whatever Works însă Love and Death parcă rezumă mai bine crezul lui Woody Allen ale cărui personaje obsedate de moarte sunt  mizantropi paradoxali care urăsc şi iubesc umanitatea. In Love and Death,  Woody Allen şi Diane Keaton părăsesc New York-ul secolului XX pentru Rusia Imperială, dar nu vă imaginaţi că Woody renunţă la celebrii săi ochelari. Anacronismele, monoloagele pseudo-filosofice presărate pe tot parcursul filmului, intriga cvazi-absurdă (scopul personajului principal este să-l asasineze pe Napoleon) fac din Love and Death un film care merită văzut.

10. Monty Python’s Life of Brian

Qui-pro-quo-ul, confuzia identitară, este unul dintre cele mai folosite procedee în comedii, însă atunci când un Brian oarecare este confundat cu Isus doar pentru că a avut (ne)norocul de a se naşte în aceeaşi zi, în staulul de vizavi, e clar că avem de-a face cu o comedie ieşită din tipare. Bugetul filmului nu a fost prea mare, însă umorul este de calitate, iar absurdul intrigii este bine pus în valoare de regizor care reuşeşte să facă din scena biblică a crucificării, un mini-concert în care victimele  cântă Always  Look on the Bright Side of Life.   

Galerie video

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here